Tvåändsstickning

Carin Appelqvist

 
 

Stickningsundervisningen i skolslöjden på 50-talet väckte verkligen inte mina lustkänslor, och jag trodde nog att stickning skulle vara det sista jag tog mig före.

Som småbarnsmor hade jag nytta och glädje av att sticka. Snart upptäckte jag hur mycket roligare det kunde vara att inte följa mönstret. Då väckte Hönsestrikk lust och glädje. Man behövde inte följa några regler, bara skapa och ha roligt.

När jag i slutet av 70-talet flyttade från Stockholm till Mora hade jag aldrig hört talas om tvåändsstickning. Dalarnas museum väckte dock min nyfikenhet och  Elsie Jönsson från Sollerön lärde mig tekniken och visade mig massor av både gamla och  nya vantar. Tack Elsie! Efter några år lärde jag mig mer och fick mycket inspiration av Anne-Maj Ling, som hittat på mycket nytt och vackert i den gamla tekniken.

Nu vill jag att tvåändsstickningen skall leva vidare och har därför tillsammans med Erik Appelqvist gjort den instruktions-DVD som finns presenterad här på min hemsida.

 

Välkommen till min stickhörna!

Jag kommer aldrig att ens försöka förklara skillnaden mellan konst, hantverk och hemslöjd. Däremot får mina anhöriga ofta höra mig tala om lyckan att låta mina händer tillverka föremål som kommer ur min fantasi men bygger på traditionell teknik.


Och se några smakprov ur filmen.

 

Jag vill att tvåändsstickningen skall leva vidare och har därför gjort denna instruktions DVD.

Som många andra tycker jag att det är så mycket lättare att lära sig om man får titta på vana händer som utför en teknik, och därför har jag valt att lära ut tvåändsstickning på det här sättet.

( Se några smakprov ur filmen här)
Om mig…